Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Welkom Arion vanaf 1899 Foto's,1900 tot 1960 Arion in kleur Foto's Arion 2000 - 2012 Arion in kleur-2 Muziekinstrumenten-1 Muziekinstrumenten-2 Muziekinstrumenten-3 Contact nieuwe muziekgroep  

Muziekinstrumenten-2

Hoewel de sousafoon zijn naam draagt, is de beroemde Amerikaanse dirigent en componist John Philip Sousa niet de uitvinder van het instrument. De eerste sousafoon werd gemaakt door J.W Pepper, een instrumentenbouwer uit Philadelphia, die naar aanleiding van een gesprek met Sousa, waarin deze kenbaar maakte dat hij in zijn orkesten behoefte had aan een aangepaste versie (lager en met de instrumentbeker naar boven gericht voor een minder explosieve klank) van de bombardon. Pepper ontwierp en bouwde het instrument en noemde het naar Sousa: de sousafoon.De eerste sousafoons zagen er dus anders uit dan de huidige varianten. De naar boven gerichte beker zorgde inderdaad voor een minder explosieve klank, maar bleek erg onpraktisch in de regen, en sousafoons kregen al gauw de bijnaam van raincatchers, regenvangers. In opvolgende uitvoeringen werd de beker dan ook naar voren gericht, en kreeg de sousafoon haar huidige herkenbare uiterlijk. Hoewel de meeste sousafoons van koper zijn gemaakt, zijn er sinds de jaren zeventig ook sousafoons van polyester en andere kunststoffen op de markt verschenen. Dit is uniek onder de blaasinstrumenten. Kunststof sousafoons hebben een minder warme klank dan koperen, maar zijn goedkoper en veel lichter, wat het bespelen vergemakkelijkt.

De Sousafoon

De tenorsaxhoorn of gewoonlijk bariton genoemd is een saxhoorn. Hij staat gestemd in bes en heeft een iets scherpere en hogere klank dan het eufonium (tuba) , die toch nog zacht is. Meestal heeft een bariton drie ventielen, hoewel er exemplaren zijn waar een vierde ventiel is bijgezet. De bariton en het eufonium lijken sterk op elkaar, maar zijn toch verschillend qua klank en functies.Het verschil tussen bariton en eufonium zit hem in de vorm van het instrument: de bariton heeft een nauwe buis, in tegenstelling tot het eufonium, dat een veel wijdere buis heeft. Ook is de buis van de bariton over een grotere lengte cilindrisch (de stembuis van de bariton kan in beide richtingen erin gestoken worden, terwijl die van het eufonium maar in een richting past wegens zijn verbredende vorm).

De Bariton

Links een Bariton (wordt bespeeld bij Arion) en rechts een Eufonium

Op de volgende bladzij, de Es-bas en het slagwerk.Muziekvereniging Arion Wijk aan Zee