Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Welkom Arion vanaf 1899 Foto's,1900 tot 1960 Arion in kleur Foto's Arion 2000 - 2012 Arion in kleur-2 Muziekinstrumenten-1 Muziekinstrumenten-2 Muziekinstrumenten-3 Contact nieuwe muziekgroep

Muziekinstrumenten-1

Bij onze vereniging worden de volgende instrumenten bespeeld

De Trombone (in de volksmond ook wel foutief schuiftrompet genoemd) is een blaasinstrument en wordt tot het scherpe koper gerekend. Een trombone bestaat uit drie onderdelen; Een ketelvormig of V-vormig mondstuk. Dit steekt in een lange cilindrische metalen u-vormige uitschuifbare buis (de coulisse). Hierna volgt de bekersectie, die wel conisch uitloopt. Door het uitschuiven kan de bespeler de effectieve buislengte verkorten of verlengen, waarmee ook de toonhoogte verandert. Helaas, door het bedanken van Cor Herwegh wordt deze trombone niet gebruikt. Zijn broertje- de ventieltrombone- wel!

De TrompetOmstreeks de 18e eeuw kwam de 'natuurlijke' trompet voor. Dit was een instrument van koper dat alleen maar hoge noten kon spelen. Er was een hoge ademdruk en lipspanning nodig. Het instrument was zeer moeilijk bespeelbaar, en men zocht naar andere mogelijkheden. Aan het eind van de 18e eeuw werden er trompetten met kleppen gemaakt (klephoorn). Enkele tientallen jaren later werd het ventielsysteem in gebruik genomen, zoals we dat nu nog kennen.Vooral in jazz-muziek wordt vaak gebruik gemaakt van dempers. Een demper kan van verschillende soorten materiaal worden gemaakt. Hij wordt in de beker van de trompet gestoken om het volume te verminderen of voor ongewone geluiden.

Ongeveer halverwege de 19e eeuw bouwde de Belgische instrumentbouwer Adolphe Sax een blaasinstrument met een enkelriet: de saxofoon. Er bestaan veel verschillende soorten saxofoons (vroeger 14, tegenwoordig maar 8). Van klein naar groot: sopranino, sopraan, alt, tenor, bariton, bas, contrabas en subcontrabas. Rechts een altsaxofoon en een tenorsaxofoon. De saxofoon is een beetje een bastaardinstrument. Het heeft een mondstuk van een klarinet, en de buis is van boven smal en wordt naar onderen toe steeds wijder, zoals bij de hobo. Bovendien heeft het een enkel riet (klarinet). Zoals op de plaatjes te zien is, zijn saxofoons van koper. Toch worden ze tot de houten blaasinstrumenten gerekend, omdat ze op dezelfde manier bespeeld worden.

De Alt-en Tenorsaxofoon

Op de volgende bladzijde de Sousafoon en de Bariton.

Alt-Sax

Tenor-Sax